Binnenkijken in een landhuis

Een landhuis naar eigen ontwerp in Drenthe

Aan de rand van Steenbergen, vlakbij Roden, staat een huis. Het is het huis van architect Klaas de Jong, die er samen met zijn vrouw Ilbina woont. Maar het is niet zomaar een woning, want het is een door henzelf ontworpen landhuis en volledig zelfvoorzienend. We gingen even langs om binnen en buiten het huis een kijkje te nemen.

Verstopt tussen de bomen, een eindje van de weg, staat een op het oog simpele houten schutting. Maar schijn bedriegt, want erachter vind je het huis van Klaas de Jong, dat er sinds kort verrezen is. Het heeft een op het oog eenvoudige uitstraling: het zijn twee schuren met een binnenplaats in het midden. Van binnen is het echter een moderne, ruime en luxe woning, met alles erop en eraan.

Klik op de foto’s voor vergrote afbeeldingen

Off the grid

Het huis is volledig off the grid, wat erg spannend klinkt, en dat eigenlijk ook wel is. Dat houdt namelijk in dat het niet is aangesloten op het energienet, en voor zijn energie volledig vaart op zonnepanelen en heatpipes op het dak, en een houtvergasser. “Het kost wel veel ruimte om het op die manier te doen,” vertelt De Jong. Hij laat twee kamers zien waar de energie wordt geleverd en opgeslagen. In de één staat een imposante rij aan batterijen en schakelaars, in de ander een hout-vergasser en een buffervat. “Het was een risico om dit te doen, zonder energieaansluiting,” vertelt De Jong. “Maar het werkt: we zijn zelfvoorzienend en het is goed warm te houden.”

Naar eigen ontwerp

Het huis is officieel een landhuis, want het stuk land waarop het staat heeft een landgoedstatus. Maar om aan die status te voldoen, moest De Jong aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet acht van de tien hectare land die bij de woning zit, uit bos bestaan. Ook moet het landhuis qua grootte uit minimaal 2700 kubieke meter bestaan. “Dat is eigenlijk te zot voor woorden,” meent De Jong. “Mijn vrouw en ik wonen er met zijn tweeën, dus het is nu veel te groot. Maar het moet nu eenmaal zo, omdat die regel bestaat in Nederland.” Bij het ontwerpen van het huis, wat hij zelf deed, moest hij dus rekening houden met die minimale grootte.

Qua ontwerp vond De Jong vooral eenvoud belangrijk. De constructie bestaat daarom uit bijna alleen maar beton, hout en glas. Daarnaast is gekozen voor twee langwerpige gebouwen met een sober uiterlijk. “Zodat het mooi in de natuurlijke omgeving past,” verduidelijkt De Jong. “Je hebt een landgoed, dus dan wil je dat het landhuis erbij past. Maar je zit wel vast aan die 2700 kuub die het qua grootte moet zijn. Daarom hebben we die langwerpige gebouwen, zodat ze bij het vooraanzicht niet heel groot lijken.”

Vesta als rode draad in een leven

Gewoonlijk vragen we in deze rubriek naar welke rol Vesta heeft gespeeld in het ontwerp van een huis. In het geval van De Jong is dat een bijzondere. “Vesta is voor mij de rode draad in mijn leven geweest. Ik kon vroeger niet goed leren, want ik was dyslectisch. Maar ik kon wel goed beeldend denken en wilde interieurontwerper worden. Zo ben ik op mijn veertiende bij Vesta begonnen, en na een jaar wist ik: dit is wat ik wil doen.” Zo deed hij ervaring op als ontwerper om uiteindelijk, jarenlange ervaring rijker, zijn eigen huis te ontwerpen.

Tevreden

Als Klaas de Jong zijn eigen huis ziet, dan krijgt hij vooral een gevoel van tevredenheid (en ook wel een beetje trots). “Ik ben tevreden met wat we hebben en vooral blij dat we gezond zijn. Want een huis is uiteindelijk materiële waarde. Het is wel mooi, maar misschien gaan we ooit wel weer weg. Dan verkopen we het weer, dat kan ook. Maar tevredenheid overheerst: met wat we hebben, dat we gezond zijn en in zo’n mooie omgeving kunnen wonen.”

 

Voor meer informatie klik hier!

Of kijk op de site van Vesta!

Geïnspireerd door deze binnen kijker en wil je advies van Klaas de Jong? Klik hier om contact op te nemen.

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 16